91% van de Belgen wil energie-efficiënte huizen, maar onderneemt geen actie
Een overvloed aan groene opties: dit is waarom de Belg de weg kwijt is
5 november 2024
Uit een recente enquête van Facq blijkt dat, hoewel 91% van de Belgische huiseigenaars de energie-efficiëntie van hun woning als een prioriteit beschouwt, 39% toegeeft dat ze hier niet actief mee bezig zijn. Deze kloof tussen bewustzijn en actie benadrukt hoe belangrijk het is om oplossingen toegankelijker te maken. Facq vereenvoudigt de overgang naar duurzaamheid en begeleidt via haar Groene Huis de Belg in zijn renovatieproject.
De kloof tussen bereidheid en actie
Ondanks de groeiende aandacht voor energie-efficiëntie, vindt 26% van de Belgen dat hun woning onvoldoende groen is. Dit cijfer stijgt zelfs tot 33% voor de eigenaars van woningen ouder dan 10 jaar. Bijna de helft (42%) van de huiseigenaren heeft geen renovatieplannen, niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze overweldigd zijn door het te grote aanbod van opties.
Dit bevestigt nogmaals dat persoonlijke begeleiding in elk stadium belangrijk is. Met praktische oplossingen zoals vloerverwarming, de Samsung R290 warmtepomp of de Remeha Tzerra Ace hybride warmtepomp, verlagen de verwarmingskosten en verhogen tegelijkertijd de energie-efficiëntie van de woning.
Belgen lopen verloren in het groene doolhof
Bijna de helft van de Belgen (49%) zegt verward te zijn door de vele opties om de energie-efficiëntie van hun woning te verbeteren. Daarvan weet 42% niet welke oplossingen het meest geschikt zijn voor hun specifieke woonsituatie. Slechts 41% van de ondervraagden kan correct antwoorden op vragen over duurzaam waterbeheer.
Deze onduidelijkheid is vaak te wijten aan een gebrek aan kennis over bestaande technologieën. Zo weet 25% van de Belgen bijvoorbeeld niet of vloerverwarming een energie-efficiënte oplossing is, en slechts 16% heeft het al in huis. Als antwoord op dit gebrek biedt Facq een reeks oplossingen zoals systemen voor regenwaterrecuperatie, thermodynamische zonneboilers waaronder de Explorer van Atlantic en de Ulow-radiator met lage temperatuur van Radson. Allen ontworpen om het duurzame beheer van hulpbronnen in het dagelijks leven te vereenvoudigen.
Facq biedt ondersteuning op maat voor een duurzame transitie
Facq is zich bewust van de stijgende vraag en heeft daarom zijn Groene Huis ontwikkeld, een uniek concept in België. Hier kunnen huiseigenaren een volledig gamma duurzame oplossingen ontdekken, van verwarming en ventilatie tot waterbeheer. Voor elk bouw- of renovatieproject wordt een rondleiding met persoonlijk advies aangeboden.
Eenvoudige gebaren, langdurig besparen
Als het over waterbeheer gaat, geeft 1 op 5 Belgen (20%) toe dat ze hun verbruik niet actief opvolgen. Toch wil 69% van de huiseigenaars het gebruik van regenwater optimaliseren en beperkt 76% de tijd onder de douche. Toch is er nog een lange weg te gaan om deze intenties om te zetten in dagelijkse gewoonten.
Facq biedt praktische oplossingen om huiseigenaren duurzaam te laten omgaan met water. Deze omvatten waterterugwinningssystemen voor toiletten en tuibesproeiing, maar ook waterbesparende douches en kranen. De meeste douche- en wastafelkranen beschikken vandaag al over milieuvriendelijke alternatieven die het water- en energieverbruik verminderen en tegelijk een hoog comfortniveau behouden.
Facq is zich ervan bewust dat de kosten voor veel huiseigenaren een barrière vormen en stimuleert om gebruik te maken van de beschikbare financiële ondersteuningsmaatregelen die een renovatie betaalbaarder maken.
“Facq begrijpt dat een energetische renovatie een grote investering is. Daarom vinden we het belangrijk om de Belg ook te informeren over regionale premies en subsidies. Dit helpt de kosten te drukken, maar we moeten ons blijven inspannen om duurzame renovaties aan te moedigen,” benadrukt Pascale Curias, Marketing Manager bij Facq.
Over het onderzoek
Dit onlineonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van Facq tussen 13 en 20 mei 2024 bij 1.500 Belgische woningeigenaars tussen 30 en 60 jaar representatief op regio, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.500 Belgische woningeigenaars bedraagt 2,52%.
Het volledige rapport raadplegen? Contacteer gv@twocentsagency.eu